ÖRTDRYCKER
Jag har i ett tiotal år plockat naturväxter till örtdrycker. Någon gång har jag också torkat dem. I samband med trädgårdsskolan blev jag intresserad av örterna och byggde de första små örtbänkarna så förblev detta den viktigaste användningen. Under årens gång har kraven stigit: Råvarans renhet, odlingsbarhet, kulturhistorien, den färdiga dryckens smak, färg och doft samt de föreställningar som förknippas med örtdryckerna är viktiga.
Vid årsskiftet 2019-2020 började vi bygga ett tetorn, en konstruktion där vi ville testa intressanta och lovande teörter.
Odlingstekniskt gjorde vi fel och odlingsytan var väldigt liten men avsikten var ju att pröva. Vi bekantade oss med örter som vi inte kände förut till exempel kransborre och amerikansk bergmynta.
Före sommarens Olofsfest komponerade vi tre örtblandningar till en provsmakning: SKYMNINGEN tänkt som kvällste, SÖTNOS sött och underbart och REHAB JO JO för att återställa krafterna. Resultatet var ganska jämt, alla sorter hade förespråkare. Under hösten gjorde en del justeringar och under julen en del nya blandningar men inför den nya säsongen startar vi från ett klarare läge. Salvians, vinterkyndelns och pepparmyntans odlingsyta ökas märkbart, humlen och malvorna fortsätter att ha en viktig roll.
Örtdrycksblandningarna blir knappast vår huvudprodukt – så jobbiga är de, men vi vill fortsätta att utveckla Tallbacka Bamsens örtdrycker.