Tallbacka Trädgård/Dialog

VÄLKOMNA PÅ BESÖK

no_dig

TILL VÅR NYTTOTRÄDGÅRD I PARGAS

2024 – det tredje året med NO DIG-odling

No Dig- odling är ännu ett ganska nytt fenomen i Finland och ännu har det inte utkommit en bok i ämnet. På svenska finns redan en sådan, Odla utan spade som utkom år 2021. Vår inspiratör och läromästare är engelsmannen Charles Dowding.

I Tallbacka trädgård är jordmånens hälsa prioriterad i allt vi gör. Vi vänder och bearbetar inte jorden utan lämnar odlingsmarkens omvård åt jordmånens mikrober. Vi försöker efter bästa förmåga sköta om att alla slags insekter, spindeldjur, maskar, urdjur och bakterier mår bra och förökar sig. Vi försöker också stöda symbiosen mellan svamphyfer och växtrötter. Odlingsbänkarna sköter vi genom att sprida ett 5-8 cm lager med självtillverkad kompost en gång per år. På gångarna mellan odlingsbäddarna sätter vi träflis. Vi använder inte konstgödsel eller växtskyddsmedel. Den största utmaningen för No Dig-odlingen har varit att tillverka en tillräcklig mängd med kompost vilken behövdes ännu högre grad under uppbyggnadstiden.

I Tallbacka har vi odlingsbänkar som har varit i dåligt skick, med andra ord med litet mikroliv och en dålig förmåga att behålla vatten och näringsämnen. Det krävs några ärs satsning för att bänkarna skall återhämta sig. Helt nya odlingsbäddar som byggs direkt på gräsmattan behöver de också till en början ett ordentligt kompostlager cirka 15 centimeter tjockt.

Vi har prövat många olika kompostmetoder då vi letat efter en kompost som passar våra förhållanden och behov. Under trädgårdsrundan får gästerna bekanta sig med Berkley Hot Compost- metoden och en fast trädgårdskompost som är byggd enligt Charles Dowdings förebild.

I Tallbacka är tyngdpunkten på de olika slags sallatsväxter vi odlar till försäljning. Vår produkt heter Tallbacka Mix som varierar till innehållet enligt säsongen — olika sorter, färger, former och smaker. Under rundan bekantar vi oss med och smakar på överraskande salladsingredienser. I trädgården finns också ett brett utbud av grönsaker, örter, ätbara blommor och olika nyttoväxter bland annat vejde en färgningsväxt. Nyheten för år 2024 är rotcikorian, som vi under vintern prövat och blivit förtjusta i. I affären har vi inte hittat någon inhemsk produkt. Bär och fruktväxter finns det rikligt av i Tallbacka bland dem rättsällsynta arter, till exempel silverbuske, mullbär och kvitten. Allt som allt finns det över 500 arter och sorter. På Tallbackas hemsida finns en uppdaterad förteckning.

Vi arbetar hela tiden för att hålla vår trädgård presentabel fastän den samtidigt är en produktionsträdgård. Speciellt kära är de odlingsbänkar som är uppbyggda kring ett tema som förändras enligt årstiderna och åren. Inspirerade av skogsträdgårdsideologin har vi planterat buskar, träd, örter, grönsaker och blommor i våra odlingsbänkar.

År 2022 ordnade vi en kurs angående jordmånen och det öppna garaget inreddes för att bättre kunna ta emot gäster. På väggen fick vi en vit skärm, bord och bänkar samt stolar har införskaffats längs med året, Erik Saanilas fina fotoutställning på aluminiumskiva tål temperatur och fukt. Ekodassen står till besökarnas förfogande och handfaten har tillgång till varmt vatten. Tillfarten från Sydmovägen har breddats och bussen ryms att svänga på gården.

Serveringen har redan länge varit likadan, örtdryck och Timjansemla från Roberts Bröd, flädersaft som välkomstskål. Nu finns det tillräckligt med muggar och glas för en gästande buss. Praktiken blir så småningom allt bättre med ökad erfarenhet. År 2023 fanns honung och örtsalt till salu. Det går att betala med kort och kontanter och med iZettle