Tallbacka Trädgård/Dialog

Örter

ÖRTAGÅRDEN UTVIDGAS

Till en början var vår örtagården en geometrisk konstruktion av 14 pallkragar. Grönsakslandet var inte färdigt så örtagården innehöll också allt möjligt annat såsom squash och tomater. På liknande sätt fortsatte vi sedan de kommande åren, en del örter klarade sig fint andra sämre.

Förra sommaren var fokuset på te örter och asiatiska bladgrönsaker, som vi ville pröva. Växthuset möjliggjorde för första gången en basilika odling och därför fick de vanliga örterna som timjan, oregano, dragon och salvia lite mindre uppmärksamhet. Å andra sidan kan man säga att vi först nu börjar se var de möjligen kunde trivas som bäst och om vi har förmåga att använda och sälja dem. Allt hinner man inte fast man hur skulle vilja.

Inkommande odlingssäsongsplan ser ut på följande sätt.

Huvudvikten ligger nu på sådana örter som vi vill använda i teblandning vilket betyder vinterkyndel och salvia olika slags äkta myntor och amerikansk bergmynta, lakritstagetes och citronverbena. Timjan har hittat sitt eget ställe vid förrådshusets gavel, dragonen vid grönsakslandets kant, libstickan växer vid tryffellandets hörn och så vidare. Om våra planer går i lås, så blir denna sommar den sista för örtlådorna och på hösten 2021 börjar vi gräva grunden för orangeriet. Den som lever får se.

Det finns några örter som jag gärna skulle vilja odla, men resultatet har hittills inte varit hoppingivande. Rosmarin, lavendel, citrontimjan, kamomill… vi fortsätter försöken.

FIMEAS LISTA”

De så kallade medicinalväxterna förteckning har alltid orsakat förundran. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet FIMEA upprätthåller och förbättrar befolkningens hälsa genom att övervaka och utveckla läkemedels området. Några av de växter eller växtdelar som har upptecknats på listan känns underliga (pumpafrön), andra mera självklara (belladonna). Privata personer får inte sälja förteckningens växter i medicinskt syfte, men man får dock odla dem.

Därför hittar man också inom Tallbacka Trädgård en avdelning med tvivelaktiga förbjudna växter. Under hösten 2020 fanns följande växter representerade: Valeriana, Gurkört, Mattram, Liljekonvalj, Fläcklungört, Såpnejlika, Vinruta, Vallört, Renfana, Vintergröna, Fjällkvanne och Rudbeckia. På såddlistan finns åtminstone Malört, Hjärtstilla, Opiumvallmo och Mariatistel.

Någon växt som är dödlig i små mängder odlar vi inte, för vi vill att ”allt ätbart” sloganen betyder mer än en gång.

Favoritörter och nya försök

Det är harmligt, men allt hinner man bara inte med. Det nya odlingssättet NO-DIG, att bygga odlingsbänkar och göra kompost har tagit merparten av vår begränsade tid. Örtodlingen och speciellt skörden av dem har fått ge vika. Någonting har ändå hänt. Vinterkyndel Satureja montana Vi kunde konstatera i samband med att vi prövade teblandningar år 2020 att vikingarnas pepparört ger sting år Rehab Jo Jo -blandningen. Samtidigt klarnade det också att vi behöver stora mängder av färska örter och att torkningen och hanteringen av örter är arbetsdryg. På våren 2021 satte vi en odlingsbänk med vinterkyndelplantor och den började växa fint. Inkommande år ger de säkert redan skörd. Salvia Salvia officinalis Det vi tidigare berättat rör också salvian. Den är mycket mer krävande och växer långsamt, övervintringen är alltid osäker. Det är besvärligt att torka salvia för temperaturen får inte vara så hög att bladen blir bruna. Allt detta är ändå värt besväret, man sade redan under antiken att den som har salvia växande på gården inte någonsin kommer att dö! Basilika Ocimum Vi tänker fortsätta odla basilika fastän året 2021 var si och så. Orsaken var inte örtens utan vårt eget. Tomaten och basilikan hör dessutom ihop, de vill växa bredvid varandra. Sorturvalet förändras en aning. Den vanliga basilikan Genovese är med men dessutom vill jag pröva på salladsbasilika Lettuce Leaf i Tallbacka Mixen, kamferbasilika, helig basilika (tulsi) och den kryddiga thaibasilikan. Dansk körvel Antriscus cerefolium Vi tänkte pröva den här anissmakande delikatessen i salladsmixen. (insprerade av Dowding) Persilja Petroselinum Vi sådde på hösten tre olika persiljesorter: Krusig persilja Mosscurled, slätpersilja Gigante d’Italia och fransk bladpersilja. Den kalla vintern och upphöjda odlingsbänken lovar gott. Nattljus Oenothera biennis Jag har länge drömt om denna ståtliga växt och tänker inkommande vår 2022 odla plantor. Nattljuset är förutom en lysande (bokstavligt) skönhet också en medicinalväxt och den har använts som grönsak. Den lockar fjärilar. Kvanne Angelica archangelica År 2020 köpte vi en planta då många såförsök hade misslyckats. De är svårt att få tillräckligt färska frön. Olyckligtvis trivdes inte plantan då stället där vi planterade den var för torrt och soligt. Men jag ger inte upp. Vi kommer att få tillräckligt av denna grönsak/ört/medicin som har fått namn av ärkeängeln. Myntor Mentha Vi har många sorter av mynta i pallkragarna, men jag har blivit skeptisk i förhållande till dem. Sorterna är inte alltid det som står på skylten. Jag tror att det är bäst att smaka och konstatera om ifrågavarande planta är användbar. I varje fall, våra myntor behöver mera bevattning och kanske lite kompost på våren. Alla de som smakar bra kommer att hamna i Myntix teblandningen.