TALLBACKA ÅR 2024
Trädgårdshunden Sera är död
Sera har varit en viktig medlem i Tallbacka trädgård under hela dess existens. I början av maj blev sjukdomen övermäktig och lämnade oss i en känsla av tyst sorg och tomhet. Hela trädgården kändes tidvis meningslös. Så stor var Seras milda närvaro.
Vi begravde henne i bak i trädgården, men klarade inte av att besöka hennes grav under den första sommaren. Tiden kan möjligen få den skönaste blomma att växa på den.
Sköna själ, vi kommer aldrig att glömma dig.
Tallbacka Mix
Tallbacka trädgård har en utmärkt huvudprodukt, salladsblandningen Tallbacka Mix. Den är unik gällande sorter, smaker, färger en ätfärdig delikatess – uppdaterad enligt växtperioden och lagom överraskande. Vi är stolta då vi får leverera Tallbacka Mixen åt kunderna!
Vid årsskiftet 23/24 beslöt vi satsa på vår sallad ännu mera. Vid sidan av tidigare restaurangkunder gjorde vi ett avtal med K-Reimari. Det skulle bli möjligt att köpa Tallbacka sallad också från butikens grönsakshyllor, i 200 grams konsumentförpackningar så länge som säsongen skulle fortsätta. Vi ritade en ny logo, Tallbacka Bamsen hade i stället för frukter en stor hög med sallad i sin famn.
Vi planerade och skaffade skölj- och förpackningsmedel för ett större behov. Vi grunnade noga på olika sorter, arter och nödvändiga arealer. Den första leveransen hann just till midsommaren och det kändes mycket festligt det hela. Ett par gånger var vi också och marknadsförde vår sallad på ort och ställe på Reimari och relativt nöjda med läget.
Ganska fort klarnade det att försäljningen inte nådde upp till vi hade hoppats på. Vi hade behövt väldigt mycket mera reklam och synlighet för att besökarna i affären skulle ha hittat Tallbacka Mixen. Vi måste konstatera när hösten närmade sig att våra resurser inte räckte till. Besvikelsen var svår att svälja. Produkten är nämligen god.
Arrendejord och dammbygget 2024
Arrendejorden på ca 660 m² av Pargas stad har under året rensats från träd och grenar från det område som är tänkt att bli en sötvattendamm. När arbetet var gjort blev det möjligt att på hösten gräva bort matjorden så att konturerna på den blivande dammen nu framträder.
Inkommande säsong 2025 är det tänkt att gräva dammen fram ur leran som också skall bli tätningsmedlet för dammen. Ännu vet vi inte vad allt som kommer att växa där men till exempel kaveldun, iris och källfräne har ingått i planerna liksom också olika slags näckrosor. Vi hoppas såklart att insekter fåglar och vattendjur som grodor och salamandrar hittar till dammen.
I den västligaste delen av arrendeområdet har vi prövat på sparris och salladscikoria. Inkommande säsong 2025 skall vi odla hostan och rotcikoria på området som nu är täckt med kompost över vintern. Det är ett ganska mörkt hörn av trädgården men hostan trivs med skugga och torka så vi får se om det blir bra.
PLANTVÄXTHUSET FÄRDIGT 2024
Plantväxthuset som påbörjades hösten 2023 blev färdigt byggt och slutgranskat hösten 2024.
Plasten som täckte huset blev lagd på hösten och klarade av att hålla för trycket av snö och vinterkyla. Det blev sedan bråttom att under våren bygga det färdigt med tanke på odlingssäsongen. Först gällde det att installera dörrar och vädringsluckor. Därefter kom iordningställandet av inredningen. Först måste bevattningen säkerställas med installerandet av bevattningsrör och cementplattor på golvet. Odlingsytan måste grävas ren från gruskross och ersättas med kompost och mylla. Kanterna säkrades med cementplattor för att få en tillräckligt djup odlingsmark.
Specialiteter som fikon, persika och aprikos planterades i växthuset. Slutligen också annueller som tomat, gyllenbär och rucola.
Bevattningsborden monterades och kopplades till bevattningssystemet. Tyvärr lyckades vi inte få en rörmokare som förenade bevattningen till huset förrän mot slutet av augusti. Bevattningen som i princip var automatiserad blev det först i augusti. Därefter följde installationen av lampor. I god tid kunde ändå prickade salladsplantor och övriga säsongsväxter få plats i växthuset. En motgång var att speciellt tomaterna led av att jordmånen inne i växthuset var så ny och torr att den inte ännu hade etablerat sig. Tomatskörden därför blev mycket liten.
Slutligen placerades diskbänken och lådan för kompost och mylla. De automatiska bevattningssystemet säkrades med ett väggskåp och ett frostelement.
I september kom sedan slutgranskningen av byggprojektet och godkännandet. Då hade vi också städat utsidan, tillfört kompostmylla och sand på utsidan. Nu kan vi planera för nästa säsong 2025 utifrån ett fungerande plantväxthus.