Tallbacka Trädgård/Dialog

Quo vadis?

Det gångna året har varit tungt. Det har varit hemskt för jorden och mänskligheten mätt med vilken måttstock.
som helst. Sjukdomar och döden har kommit riktigt nära. Planer och idéer har inte förverkligats så som hoppades. Det har blivit klart, att vi inte kan fortsätta så här.

Vid elden går min tanke till
hur världen väl består,
När vintern inte följs, för mig,
av någon mera vår
                                        J.R.R.Tolkien

Det enda valet är att fortsätta göra det som är riktigt, gott och vackert – och fortsätta motståndet mot orkerna och deras herrar.

DET ÄR DAGS ATT TÄNKA PÅ
VÅRA VÄRDERINGAR OCH
GRANSKA KURSEN

Vår trädgård är kär och vi bor i den. Dygnets timmar är ändå begränsade, liksom de ekonomiska resurserna och de fysiska krafterna. Under de senaste åren har vi satsat allt på Tallbacka bara för att upptäcka att det inte är klokt. Det meningsfulla förvandlas till en känsla av otillräckligt illamående och trötthet som delvis fördunklar det vi är övertygade om. Vi måste våga göra en ärlig situationsanalys och koncentrera oss på det som är viktigast.

Vad är således Tallbackas juveler? Vad skall vi fördjupa oss i ännu mer och vad är det som vi kan lämna och göra mindre av?

FÖR DET FÖRSTA JORDMÅNEN OCH DESS MIKROBER

No Dig odlingsmetoden grundar sig på att bemöda sig om och respektera jordmånens ekosystem. Vi förstår inte ännu allt vad som sker under våra fötter, men inser att systemet är oersättligt. Det våldsamma sökandet efter effektivitet från 1900 talet framåt håller på att förstöra matjorden på många ställen på jordklotet. Erosion med utbredda öknar, förstört grundvatten, konstgödsel, en sorglös användning av gifter och plast har kraschat jordmånens ekosystem och utrotat mycket sådant som vi inte kan leva utan. Den industriellt producerade maten kan inte befordra hälsan, för mängden kan inte kompensera för kvaliteten.

Tallbacka är en försvinnande liten bit jord, men det ger oss möjligheten att göra på annat sätt. För att gynna jordorganismerna använder vi kompost som täckmaterial och det börjar efter några år ge synligt resultat. Klimatet i Finland är utmanande och mängden kompost (åtminstone 20 kubik) kräver såväl tid som krafter. Vi har mycket som vi behöver studera ännu. Amerikanen Matt Powers till exempel har gjort ett intressant studiematerial om ämnet som via internet ger undervisning. Samarbetet med andra som är intresserade av ämnet är möjligt år 2025.

Det viktigaste är ändå att återfå den glädje och entusiasm som hotade försvinna under sommaren 2024. Det är ett helt galet och fascinerande arbete att bygga komposter!

EVIGT INTRESSANTA KONSTIGHETER OCH NYA SPECIALITETER

Ända från början har vi varit entusiastiska när vi hittat något nytt. Vi ville ha alla slags bär växter, många sorter och speciellt sådana, som vi inte ännu kände till. En del av dem trivdes inte länge hos oss, en del å andra sidan tröttnade vi själva på och alla lyckades vi inte få tag på. Men många sällsynta växter trivs i Tallbacka och ger oss stor glädje. En nämnvärd år 2024: äkta kvitten Cydonia oblonga som blommade och producerade skörd! Fyra stora och vackra kvittenfrukter som slutade som marmelad i Nalles bakförsök. Härligt!

När vi grubblar över vad vi skall odla inkommande säsong så behöver vi beakta mängden arbete som krävs. På grund av detta inriktar vi oss på perenner. Tallbacka Mix salladsblandning finns kvar i bilden men med betydligt mindre volym. Många av arterna om ingår iden är förövrigt perenner, till exempel den härliga fjällsyran Oxyria digyna. Andra spännande ätbara perenner vi prövar i större grad är kvanne (Angelica archangelica) ramslök (Allium ursinum) svartrot (Scorzonera hispanica) och vildrucola (Diplotaxis tenuifolia). Sparrisen (Asparagus officinalis) och Hostan (Hosta sp.) kommer att vara våra huvudprodukter. Vi har redan utvidgat och kommer att öka odlingen av dem år 2025. De får växa tillsammans eftersom de är släktingar!

Vi kan hitta många intressanta, gamla och delvis glömda bland de ätbara perennerna. Bland annat rankspenat (Hablizia tamnoides) spenatskräppa (Rumex patientia)gode henriks målla, lungrot (Blitum bonus-henricus) väcker alltid intresse hos våra gäster. Källfräne Vattenkrasse(Nasturtium officinale)och kaveldun (Typha latifolia) kommer helt säkert att växa vid den kommande dammen. Den största utmaningen då det gäller odlingen av dessa perenner handlar om att hitta den rätta platsen i trädgården. Då den är funnen så går resten helt naturligt och till sist ser allt ut som om växten alltid hade varit där!

MÄNSKLIG SKÖNHET I ODLINGSBÄNKARNA

Trädgården lever och växer. Växterna böjer sig inte för mänsklig vilja, utan växer utöver sina gränser, miss växer eller förfryser, sprider sig aggressivt eller byter helt plats. Trädgårdsmästarens arbete är att de rätta växterna till rätta platser och sedan då förhållanden ändras sköta om livsrummet. Vi drömmer om en mångfald, som är vacker, balanserad och befordrar jordmånens och växternas framgång. Vi försöker beakta trädgårdens olika delområdens ljus-, fuktighets- och värmeförhållanden samt olika växters växtkraft under säsongen. Vi vill skapa små helheter – odlingsbänkar med en egen idé och karaktär. Vi ger olika namn åt trädgården delar. Vi gynnar växtkombinationer som kan bindas samman via något tema. Det är speciellt att få berätta en historia åt gästerna.

Skogsträdgårdsideologin har alltid betytt mångfald av träd, buskar, örter, grönsaker och blommor som kombineras i samma växtplats. Ibland uppstår bekymmer med uppkomst av rotskott och skugga men vanligtvis är följderna positiva. Växterna skyddar och beskyddar varandra. Skadeinsekter kan inte sprida sig oregerligt. Vårens frost tar inte helaväxtligheten och stormvindarna fäller inte alla blommor.

När vi skapar strukturer och när vi bygger försöker vi cirkulera material och hitta naturenliga lösningar. Odlingsbänkarna och speciellt deras kanter är viktiga att hålla snygga. Den kontinuerliga omsorgen är det lättaste och ovillkorligt snabbaste sättet att göra detta arbete. Det vill vi satsa på.

STANNA UPP EN STUND

Tallbacka i våra drömmar klarar sig med lite mindre arbete och ger oss tid att också njuta av skönheten, färgerna, fågelsången och insekterna surrande. Det är viktigt för oss båda att kunna stanna upp, jorda oss och vara närvarande i nuet. Nalle har i åratal dragit meditationer och tillsammans med Pontus Anckar Känn dig själv-dagar. Outi har under senaste tiden utövat kundalini yoga.

År 2024 visade tydligt, vilken mängd stress är för mycket. Vi blir äldre som alla andra och världen runtomkring oss skriker allt hårdare. Vi behöver tysta oss och lyssna på oss själva och tystnaden. Hälsosam mat som vi odlar är en lyx. Vi vill inte låta stressen förstöra dess goda inverkan. I trädgården vill vi skapa skyddade miljöer där också gästerna i trädgården om de så vill kan sitta i fred och andas ut och låta själen vila.