Örter
ÖRTAGÅRDEN UTVIDGAS
Till en början var vår örtagården en geometrisk konstruktion av 14 pallkragar. Grönsakslandet var inte färdigt så örtagården innehöll också allt möjligt annat såsom squash och tomater. På liknande sätt fortsatte vi sedan de kommande åren, en del örter klarade sig fint andra sämre.
Förra sommaren var fokuset på te örter och asiatiska bladgrönsaker, som vi ville pröva. Växthuset möjliggjorde för första gången en basilika odling och därför fick de vanliga örterna som timjan, oregano, dragon och salvia lite mindre uppmärksamhet. Å andra sidan kan man säga att vi först nu börjar se var de möjligen kunde trivas som bäst och om vi har förmåga att använda och sälja dem. Allt hinner man inte fast man hur skulle vilja.
Inkommande odlingssäsongsplan ser ut på följande sätt.
Huvudvikten ligger nu på sådana örter som vi vill använda i teblandning vilket betyder vinterkyndel och salvia olika slags äkta myntor och amerikansk bergmynta, lakritstagetes och citronverbena. Timjan har hittat sitt eget ställe vid förrådshusets gavel, dragonen vid grönsakslandets kant, libstickan växer vid tryffellandets hörn och så vidare. Om våra planer går i lås, så blir denna sommar den sista för örtlådorna och på hösten 2021 börjar vi gräva grunden för orangeriet. Den som lever får se.
Det finns några örter som jag gärna skulle vilja odla, men resultatet har hittills inte varit hoppingivande. Rosmarin, lavendel, citrontimjan, kamomill… vi fortsätter försöken.
”FIMEAS LISTA”
De så kallade medicinalväxterna förteckning har alltid orsakat förundran. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet FIMEA upprätthåller och förbättrar befolkningens hälsa genom att övervaka och utveckla läkemedels området. Några av de växter eller växtdelar som har upptecknats på listan känns underliga (pumpafrön), andra mera självklara (belladonna). Privata personer får inte sälja förteckningens växter i medicinskt syfte, men man får dock odla dem.
Därför hittar man också inom Tallbacka Trädgård en avdelning med tvivelaktiga förbjudna växter. Under hösten 2020 fanns följande växter representerade: Valeriana, Gurkört, Mattram, Liljekonvalj, Fläcklungört, Såpnejlika, Vinruta, Vallört, Renfana, Vintergröna, Fjällkvanne och Rudbeckia. På såddlistan finns åtminstone Malört, Hjärtstilla, Opiumvallmo och Mariatistel.
Någon växt som är dödlig i små mängder odlar vi inte, för vi vill att ”allt ätbart” sloganen betyder mer än en gång.