Frukter
PLOMMONTRÄD
Vi har nio plommonsorter och i år tänker vi skaffa tre körsbärsplommonsorter. Varför?
”Allt som allt var 1420 ett underbart år i Fylke. Det var inte bara strålande solsken och vederkvickande regn i rättan tid och lagom proportioner utan föreföll att vara vida mer: en välsignelse i själva luften av rikedom och grodd— fruktavkastningen var så överflödande att hoberna formligen badade i smultron och grädde, och längre fram på året satt de i gröngräset under plommonträden och åt till de av kärnorna byggt högar som liknade hela pyramider eller trofebunkar av dräpta fienders skallar – men de bara fortsatte.” (Sagan om Ringen, Konungens återkomst)Därför.
KÖRSBÄRSTRÄDEN
Tallbackabamsen i logon tänker bita i ett körsbär, och det är inte valt av enbart estetiska skäl. I körsbären finns det något vilt, vackert och fascinerande. Vi har fyra sura körsbär och tillsvidare endast ett sött körsbär. Vi söker denna sommar efter sällskap åt Arthur antagligen Leningradin musta. Alla dessa växer vid sidan av den gamla trädgårdens diagonala gång. När jag planterade dem tänkte jag på ett slags valv av körsbärsblommor. I praktiken har vi konstaterat att träden kom lite för nära själva gången och att det inte lönar sig så grönsaker på deras rötter. Nästa sommar tänker jag vara klokare och lämna en tillräckligt stor cirkel av blommor kring stammen. Jag tror att det passar med krasseblommor.Äpplen och Päron
En intressant historisk detalj är att riksrådet Erik Flemming var den som var tidigt ute med odlade äpplen på Qvidja i Pargas. Han planterade sin äppelodling år 1539 med både äppel och päronsorter från Reval (Tallinn). I samband med att vi började anlägga trädgården år 2016 skaffade vi även nya äppel- och päronträd. Dels behövde vi komplettera den gamla äppelgården med träd istället för de gamla vi tog bort men samtidigt behövde vi också följa upp tanken på en mångfald av växter i trädgården. De sorter vi behöll i äppelgården var dels bekanta såsom Gul kanel, Antonovka, Åkerö och Astrakan Gyllenkrok. De kompletterades med Transparente Blanche, Tobias, Röd kanel och Konsta. Utanför äppelgården planterade vi en rad med päronträd i den gamla trädgården. Sorterna var Aune, Jukka, Lada, Doktors päron, Lutsu och Kustavin päärynä. Senare har vi kompletterat sorterna av äpple med Amorosa, Grenman, Heta, Huvitus, Linda, Rubinola och Summer Red. Ett bekymmer är att vi inte var tillräckligt observanta då det gällde de grundstammar som de olika sorterna är inympade på. Nu vet vi att vi i vår trädgård vill undvika dvärgstammar som kräver stöd under hela äpplets livstid. Nya sorter av såväl äpplen som päron tillkommer hela tiden och vi håller ögonen öppna inför nya och spännande sorter.