TERVETULOA TUTUSTUMAAN
HYÖTYKASVIPUUTARHAAMME PARAISILLE
2024 – KOLMAS VUOSI NO DIG -VILJELYÄ
No Dig- viljely on Suomessa vielä melko uutta eikä suomeksi ole ilmestynyt kirjaa aiheesta. Ruotsiksi sellainen jo on, Odla utan spade vuodelta 2021. Meidän suuri innoittajamme ja oppi-isämme on englantilainen Charles Dowding.
Tallbackan puutarhassa maan hyvinvointi on etusijalla kaikessa tekemisessä. Emme käännä tai muokkaa maata millään tavoin, vaan jätämme maan viljelykunnosta huolehtimisen maaperän eliöstölle. Pidämme parhaamme mukaan huolta siitä, että monenlaiset hyönteiset, hämähäkkieläimet, madot, alkueläimet ja bakteerit voivat hyvin ja runsastuvat. Haluamme tukea sienirihmaston ja kasvien symbioosia. Hoidamme viljelyspenkkejämme levittämällä niille noin 5-8 sentin kerroksen itsevalmistamaamme kompostia kerran vuodessa. Viljelyspenkkien välisillä käytävillä suosimme risuhaketta. Emme käytä keinolannotteita emmekä kasvinsuojeluaineita.
No Dig-viljelyssä suurin haasteeme on ollut valmistaa riittävästi kompostia, jota siirtymävaiheessa tarvitaan vielä enemmän. Tallbackassa meillä on penkkejä, joiden kunto on ollut huono ts. maaperän eliöstöä vähän ja maan veden- ja ravinteidenpidätyskyky heikko. Näiden petien toipuminen hyvään viljelykuntoon vaatii muutaman vuoden panostusta. Kokonaan uudet, suoraan nurmikolle perustettavat penkit tarvitsevat nekin alkuun enemmän kompostia, noin 15 senttiä.
Olemme kokeilleet monia kompostintekomenetelmiä hakiessamme oloihimme ja tarpeeseemme sopivaa. Puutarhakierroksella vierailla on mahdollisuus tutustua suosimaamme Berkeley Hot Compost -metodiin ja Charles Dowdingin esikuvan mukaan rakennettuun kiinteään puutarhakompostiin.
Tallbackan puutarhassa pääpaino on erilaisilla salaattikasveilla, joita kasvatamme myyntiin. Päätuotteemme on Tallbacka Mix, jossa on sesongin mukaan vaihteleva kokoelma salaattikasveja – erilaisia lajeja, värejä, muotoja ja makuja. Kierroksella katsellaan ja maistellaan yllättäviäkin salaattiaineksia.
Puutarhassa kasvaa lisäksi laaja valikoima vihanneksia, yrttejä, syötäviä kukkia ja erilaisia hyötykasveja mm. värjäykseen sopivaa morsinkoa. Vuoden 2024 uusi kokeilu on juurisikuri, sillä olemme talven aikana ihastuneet sikurijuomaan. Kaupasta emme ole löytäneet kotimaista valmistetta. Marjoja ja hedelmiä Tallbackassa kasvaa runsaasti, joukossa varsin harvinaisia lajeja, esimerkiksi hopeapansas, mulperi ja kvitteni.
Yhteensä lajeja ja lajikkeita on yli 500. Tallbackan kotisivuilta löytyy päivitetty listaus.
Teemme koko ajan työtä pitääksemme puutarhamme esittelykunnossa, vaikka se samanaikaisesti onkin tuotantopuutarha. Erityisen rakkaita meille ovat jonkin teeman ympärille kootut viljelyspenkit, jotka muuttuvat vuosien ja vuodenaikojen mukana. Metsäpuutarhaideologian innottamana penkeissämme kasvaa yhdessä pensaita, puita, yrttejä, vihanneksia ja kukkia.
Vuonna 2022 syksyllä Tallbackassa järjestettiin maaperäkurssi ja sen myötä avoin autotallitila muokattiin palvelemaan entistä paremmin vierailijoita. Seinälle saatiin ”valkokangas”, pöytiä ja penkkejä on hankittu lisää pitkin vuotta, Erik Saanilan hienot valokuvat kestävät alumiinisina ulkona vuoden ympäri. Ekovessat ovat vierailijoiden käytössä ja kädet saa pestyä lämpimällä vedellä. Liittymä Sydmontieltä on kunnostettu 2023 ja bussi mahtuu kääntymään pihalla.
Tarjoilu on pysynyt samankaltaisena jo pitkään, yrttiteetä ja Roberts Brödin sämpylöitä, alkujuomaksi seljankukkateetä. Mukeja ja laseja riittää bussilastilliselle ihmisiä. Käytännöt muuttuvat sujuvammiksi pikkuhiljaa kokemuksen karttuessa. Vuonna 2023 myynnissä oli hunajaa ja yrttisuolaa. Maksaa voi myös iZettle’llä.