Tallbacka Trädgård/Dialog

Yrtit

YRTTITARHA LAAJENEE

Aluksi yrttitarhamme oli geometrinen 14 lavakauluksen sommitelma. Vihannesmaa ei ollut vielä käyttökunnossa, joten yrttimaalla kasvoi yhtä sun toista muutakin, kesäkurpitsaa ja tomaattia. Samoissa merkeissä jatkettiin tulevinakin vuosina, jotkin yrtit menestyivät hienosti, toiset kehnommin.

Viime kesänä päähuomio oli uusissa teeyrteissä ja aasialaisissa lehtivihanneksissa, joita halusimme kokeilla. Kasvihuone mahdollisti ensi kertaa basilikan viljelyn, joten tavallisten yrttien kuten timjamin, oreganon, rakuunan ja salvian kohtalona oli jäädä hieman syrjään. Toisaalta voi kai sanoa, että vasta nyt pikkuhiljaa alamme nähdä missä ne saattaisivat parhaiten viihtyä ja onko meillä kykyä käyttää tai myydä niitä. Kaikkea kun ei ehdi, vaikka kuinka haluaisi.

Tämänhetkinen suunnitelma ensi kesäksi näyttää tältä:

Painotus on vahvasti sellaisissa yrteissä, joita haluamme käyttää teesekoituksissa so. talvikynteli ja salvia, erilaiset (aidot) mintut ja huiskuvuoriminttu, lakritsitagetes ja sitruunaverbena. Timjami on löytänyt oman paikkansa autotallin päädystä, rakuuna kasvimaan reunalta, lipstikka kasvaa try elimaan kulmassa jne. Jos suunnitelmamme toteutuvat, tulee tästä kesästä yrttilaatikoitten viimeinen ja syksyllä paikalle aletaan kaivaa orangerian perustuksia. Saapa nähdä.

On muutamia yrttejä, joita kovasti haluaisin viljellä, mutta tulos ei toistaiseksi ole ollut häävi. Rosmariini, laventeli, sitruunatimjami, kamomilla… jatkamme opiskelua.

FIMEAN LISTA”

Ns. lääkekasvien luettelo on aina herättänyt ihmetystä ja kysymyksiä . Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea (ruots. Säkerhets – och utvecklingscentret för läkemedelsmrådet, engl. Finnish Medicines Agency) on Suomen sosiaali- ja terveysministeriön alainen keskusvirasto, joka valvoo lääkkeitä, veri- ja kudostuotteita sekä kehittää lääkealaa väestön terveydeksi. Jotkut listalle päätyneistä kasveista tai kasvinosista tuntuvat oudoilta (kurpitsansiemenet), toisten riskialttiuden ymmärtää paremmin (belladonna). Yksityinen ihminen ei saa listan kasveja myydä lääkinnälliseen käyttöön, mutta kasvattaa toki saa.

Niinpä Tallbacka Trädgårdista löytyy myös arveluttava kiellettyjen kasvien osasto.

Syksyllä 2020 olivat edustettuna seuraavat: valeriaana eli rohtovirmajuuri, kurkkuyrtti, reunuspäivänkakkara, kielo, rohtoimikkä, rohtosuopayrtti, tuoksuruuta, rohtoraunioyrtti, pietaryrtti, talvio, väinönputki ja kaunopunahattu. Kylvölistalla ovat ainakin koiruoho, nukula, oopiumiunikko ja maarianohdake.

Mitään aivan pieninä annoksina tappavan myrkyllistä emme viljele, haluamme että ”allt ärbart”- iskulause tarkoittaa ”useammin kuin kerran”.

SUOSIKKIYRTTEJÄ JA UUSIA KOKEILUJA

On harmillista, että kaikkea ei vain ehdi. Uusi viljelytapa NO DIG, penkkien rakentaminen ja kompostin teko on vienyt rajallisesta ajastamme leijonanosan. Yrttien viljely ja varsinkin sadonkorjuu on jäänyt paitsioon. Jotakin sentään on tapahtunut.

TALVIKYNTELI Satureja montana

Totesimme teekokeilujen yhteydessä 2020 että viikinkien pippuriyrtti antaa mukavasti särmää Rehab jo jo -sekoitukseen. Samalla tuli selväksi, että tuoretta yrttiä tarvitaan PALJON ja että kuivaus ja perkaus on melkoisen työlästä. Istutimme keväällä 2021 yhden uuden penkin talvikyntelin taimia ja ne lähtivät hienosti kasvuun. Toisena vuotenaan ne antavat varmasti jo satoa.

SALVIA Salvia officinalis

Edellä kerrottu koskee myös salviaa. Kasvina se vain on paljon vaativampi ja hidaskasvuinen, talvehtiminen on aina hieman epävarmaa. Salvian kuivaaminen on hankalaa, koska lämpötila ei saa olla liian korkea etteivät lehdet ruskistu. Kaikki tämä on silti vaivan arvoista, sanottiinhan jo antiikin aikana,ettei se, jonka pihassa kasvaa salviaa kuole koskaan!

BASILIKA Ocimum

Basilikan viljelyä aiomme jatkaa, vaikka vuosi 2021 ei ollutkaan kummoinen. Syy ei ollut yrtin vaan omamme.
Tomaatti ja basilika kuuluvat sitä paitsi yhteen, ne haluavat kasvaa vierekkäin. Lajikevalikoima muuttuu hieman. Perusbasilika Genovese on mukana, mutta sen lisäksi haluan kokeilla salaattibasilikaa Lettuce Leaf Tallbacka Mixiin, kamferibasilikaa, pyhää basilikaa (tulsi) sekä mausteista thaibasilikaa.

MAUSTEKIRVELI Anthriscus cerefolium

Ajattelimme kokeilla salaattimixin piristeenä myös tätä aniksen makuista herkkua. (Dowdingin innoittamaa, tämäkin)

PERSILJA Petroselinum

Kylvimme jo syksyllä kolmea persiljalajiketta: kähäräpersiljaa Mosscurled, silopersiljaa Gigante d’Italia ja ranskalaista lehtipersiljaa. Kylmä talvi ja kohopeti, jossa vesi ei seiso lupaavat hyvää.

ILTAHELOKKI Oenothera biennis

Tästä upeasta kasvista olen haaveillut pitkään, aion yrittää tänä keväänä kasvattaa taimia. Iltahelokki on paitsi loistava (kirjaimellisesti) kaunotar myös lääkekasvi ja sitä on käytetty vihanneksenakin. Houkuttelee perhosia.

VÄINÖNPUTKI Angelica archangelica

Ostimme 2020 yhden taimen, koska lukuisat kylvöt epäonnistuivat. Tarpeeksi tuoretta siementä on vaikea saada. Pahaksi onneksi taimikin viihtyi huonosti, paikka taisi olla liian aurinkoinen. Mutta en aio antaa periksi. Vielä saamme kylliksemme tätä enkelin mukaan nimettyä vihannesta/yrttiä/lääkettä….

MINTUT Mentha

Meillä on lavakauluksissa useita eri lajikkeita, mutta olen tullut melko skeptiseksi niiden suhteen. Lajikkeet eivät aina ole sitä mitä lapussa lukee. Luulen, että parasta vain maistaa ja todeta itse onko juuri kyseessä oleva yksilö käyttökelpoinen. Joka tapauksessa, minttumme tarvitsevat enemmän vettäja ehkä hieman kompostia keväällä. Kaikki hyvältä maistuvat päätyvät ”MYNTIX” -teesoitukseen!