Tallbacka Trädgård/Dialog

Tallbackan vuosi 2023 - osa 4

Taimikasvihuone

Olemme pitkään haaveilleet kasvihuoneesta, johon mahtuisi jopa vaativampia hedelmäpuita kuten aprikoosi, persikka tai viikuna.

Talvikasvihuoneen piirustukset hyväksyttiin vuonna 2020, joten takaraja rakentamisen aloittamiselle oli syksyssä 2023. Talvikasvihuone oli meille kuitenkin liian kallis, joten suunnitelmaa karsittiin muovihuoneeksi. Työt piti aloittaa jo keväällä 2023, sillä yrteille 2016 tehty lavakaulusviljelmä piti poistaa. Ilmeni, että alimmat laatikot olivat jo hyvin heikkoja, joten ne olisi joka tapauksessa pitänyt uusia. Kokosimme yrttilavojen maa-aineksen talteen isoksi kasaksi odottamaan rakentamisen aloittamista.

Elokuussa alkoivat rakennuksen pohjatyöt kun tämä 9 kertaa 11 metrin alue kaivettiin auki. Itse rakennuksen koko tulisi olemaan 4,6 kertaa 8 metriä, korkeus katonharjaan 4,3 metriä. Vesijohdot, sähkökaapelit ja viemäri asennettiin ja pohja tasattiin sepelillä. Vesi ja sähköliittymä vedettiin asuintalon kellarista. Perustuksissa käytettiin maa-ankkureita, jotka porattiin maahan. Niihin kiinnitettiin puukehys, johon puolestaan ruuvattiin seinäpalkit, jatkeenaan kattotuolit. Sisäkaton palkit ruuvattiin kattopalkkeihin ja molempiin päätyihin pystysuorat pattingit. (kts kuva ja piirustus)

Lokakuun loppupuolella pääsimme kasvihuonemuovin asennukseen. 20. lokakuuta muovi oli kiinnitetty paikoilleen alumiinilistoin kattotuoleihin ja päätypalkkeihin. Kattoon tehtiin aukot tuuletusluukuille, mutta sitten oli pakko keskeyttää työ sillä talvi ja kylmyys saapuivat varhain. Tuuletusluukut tulivat marraskuussa ja odottelevat nyt mukavampia säitä.

Joulukuussa vedettiin sähkö kasvihuoneeseen, mutta valaistusta ei ehdittu saada valmiiksi. Taimien käsittelynurkkauksen suojalevyt ovat paikoillaan samoin kuin pesualtaan taustalevy.

Keväällä molemmille puolille kasvihuonetta asennetaan myös ovet.